Rick (20) solliciteerde op de vacature Vrachtwagenchauffeur in opleiding bij HANOS Heerenveen.
Inmiddels heeft hij zijn rijbewijs C gehaald en werkt hij als Vrachtwagenchauffeur. In dit blog lees je zijn verhaal.


Fascinatie voor vrachtwagens

Vroeger woonde ik tegenover een supermarkt en als de vrachtwagen kwamen lossen stond ik als klein jochie altijd te kijken naar de vrachtwagens. Mijn buurman was ook vrachtwagenchauffeur en toen ik iets ouder was, mocht ik weleens met hem mee op de vrachtwagen. Geweldig vond ik dat!

Na de middelbare school heb ik MBO ICT opleiding afgerond. Ik ben niet iemand die de hele dag op een kantoor wil zitten. Een vriend van mij werkt als vrachtwagenchauffeur en ben een keer een dagje met hem mee geweest. Toen kwam ik erachter dat ik dit werk zelf ook wilde doen.

Ik ben op zoek gegaan naar vacatures in de omgeving en al snel kwam ik de vacature Chauffeur in opleiding tegen bij HANOS. HANOS kende ik van naam. Ik woon in Heerenveen en kwam er regelmatig langsrijden. Een paar dagen na mijn sollicitatie mocht ik op gesprek komen en kreeg ik een rondleiding. Nog dezelfde week heb ik mijn arbeidsovereenkomst getekend.

Inwerktraject

Als Chauffeur in opleiding bezorg je eerst met een busje. Je wordt ingewerkt in het bezorgen van bestellingen, emballage scannen en je leert al wat klanten kennen. ’s Morgens bezorgde ik bestellingen bij klanten in de buurt van Heerenveen, ’s middags reed ik de serviceritten. Tijdens de serviceritten bezorg je de manco’s en verkeerd geleverde producten als een klant die dezelfde dag nodig heeft. Steeds vaker ging ik op de vrachtwagen mee als bijrijder.

Intake rijopleiding

Om te kunnen starten met mijn chauffeursopleiding kreeg ik eerst een proefles bij de rijschool, zodat zij kunnen inschatten hoeveel lessen ik nodig zou hebben. Een soort 0-meting. Ik kreeg een positief advies en de verwachting was dat ik binnen 20 lesuren mijn rijbewijs zou moeten kunnen halen.

Theorie viel mee

De rijschool stelde een lespakket op en 2 weken later begon ik aan mijn theorie. Hier zag ik enorm tegenop. Ik heb een zware vorm van dyslexie, waardoor ik dacht dat de theorie heel moeizaam zou gaan. Gelukkig werkt HANOS samen met een goede rijschool en heb ik goede begeleiding gehad. De lessen die ik volgde waren klassikaal, zodat mijn dyslexie mij niet zoveel in de weg heeft gezeten. Het theorie-examen heb ik in één keer gehaald.

Klaarstomen voor de praktijk

Na de theorie kreeg ik de planning voor de praktijklessen. Binnen 2 weken heb ik de praktijklessen er doorheen gereden. Ondertussen oefende ik veel op het eigen terrein van HANOS (met toestemming van mijn leidinggevende). Een deel van de emballage is buiten, het andere deel binnen. Ik mocht de lege karren van buiten naar binnen rijden, dus dan laad je de vrachtwagen in bij de put (zie foto) en los je de karren bij het dock. Zo heb ik ook het aankoppelen aan de docks geleerd.
Blog Rick

Het examen

Mijn examen vond ik best spannend. Gelukkig had ik een hele relaxte examinator. Ik heb een stuk door Heerenveen gereden en moest 2 bijzondere verrichtingen doen; aandocken en een bochtje achteruit. Daarna mocht ik de kortste weg terug naar de rijschool nemen. Ik was geslaagd!

Aan de slag als Vrachtwagenchauffeur

Nu ik zelf op de vrachtwagen mocht rijden moest ik toch wel even wennen. De grootste verandering is dat je meer mee kunt nemen en dat alles per klant op een rolcontainer staat. En de vrachtwagen waar ik bij HANOS in rij is langer dan de vrachtwagen waarin ik les heb gehad.
Momenteel rij ik 3 verschillende routes. Ik begin meestal om 7:00 uur en ben tegen 16:00 uur weer terug. Gemiddeld bezorg ik bij zo’n 18 klanten per dag. Het is een heel sociaal beroep. Bijna overal maak je wel even een praatje. Je leert de klanten goed kennen. Je overlegt met de klant waar ze hun bestellingen neergezet willen hebben. Dat scheelt hen met zware karren slepen en het maakt ons werk ook makkelijker. En als iets niet geleverd is, dan regelen we dat meteen. De service die wij aan onze klanten bieden is heel goed. Als de klant iets mist en die dag nog nodig heeft, wordt het dezelfde dag nog na geleverd. Laatst had ik aan het einde van de route nog een doosje over voor een klant die ik eerder die dag had geleverd. Ik belde naar de klant om dat door te geven, maar die had inmiddels al contact gehad met onze servicedesk en was de nalevering voor hen al onderweg.

Zou je anderen dit traject aanraden?

Ik zou het absoluut aanraden, vooral als je het net even groter wilt aanpakken dan bezorgen. Dan is dit traject echt top. Alles is goed geregeld. Je doet werkervaring op, je haalt je vrachtwagenrijbewijs en als je je rijbewijs hebt, dan ben je al helemaal ingewerkt en kun je meteen zelfstandig als vrachtwagenchauffeur aan de slag!

Wil jij ook Vrachtwagenchauffeur (in opleiding) worden?

Lijkt het jou ook leuk om als vrachtwagenchauffeur in opleiding aan de slag te gaan? Bekijk onze vacatures en solliciteer!